iSave project

iSave

 

 

Nieuws

13/07/2015: Groep van 10 bedrijven zoekt een ESCo

Uit de tot nu toe uitgevoerde haalbaarheidsonderzoeken bij geïnteresseerde kmo’s is gebleken dat er bij het overgrote deel van de bedrijven voldoende besparingspotentieel is om een samenwerking met een ESCo op te kunnen opstarten. Momenteel gaat het om een 10-tal bedrijven in de regio, uit diverse bedrijfssectoren.

Voor deze groep van bedrijven wordt nu een prijsvraag georganiseerd om een ESCo aan te stellen. Volgens de planning zullen deze bedrijven dit najaar de mogelijkheid hebben om een overeenkomst aan te gaan met de geselecteerde ESCo. In een volgende fase zal dan opnieuw een prijsvraag georganiseerd worden met een nieuwe groep bedrijven. Op die manier kunnen bedrijven ook later nog instappen.

Kmo’s die interesse hebben om deel te nemen aan de prijsvraag voor de aanstelling van een ESCo kunnen contact opnemen via isave@igemo.be.

Doel van het iSave project

De doelstelling van het iSave project is om kmo’s te begeleiden die energie willen besparen via een samenwerking met een ESCO.

iSave is een initiatief van IGEMO, Factor4 en UNIZO provincie Antwerpen, met steun van het Agentschap Ondernemen.

Bekijk hier het filmpje over ESCO

partners

Wat doet een ESCO?

ESCO staat voor Energy Service Company, met andere woorden een bedrijf dat energiediensten levert. De essentie van een samenwerking met een ESCO-bedrijf is eenvoudig: het ESCO-bedrijf voert een energieproject uit in je bedrijf en financiert die investering eventueel ook zelf (of laat ze financieren door een bank …). Door het project daalt je energieverbruik en daardoor ook je energiefactuur.

De ESCO garandeert de energiebesparing en met de vrijgekomen middelen kan je de ESCO vergoeden. Na het project geniet je verder van een lagere energiefactuur. De afspraken tussen de verschillende partijen worden vastgelegd in een energieprestatiecontract, waarin ook wordt vastgelegd wat de te realiseren besparing zal zijn.

Bekijk hier het filmpje over ESCO

Verloop van het iSave project

  • Bij de geïnteresseerde kmo’s wordt gratis een eerste haalbaarheidstoets uitgevoerd om na te gaan of er effectief mogelijkheden zijn om een ESCO-werking op te starten. Een gespecialiseerd studiebureau zal deze haalbaarheidstoets uitvoeren.
  • De kmo’s die in aanmerking komen voor de opstart van een ESCO-werking, worden verder begeleid. Indien er in jouw bedrijf geen mogelijkheden zijn om een ESCO-werking op te starten, krijg je wel een aantal concrete tips om energie te besparen.
  • De volgende stap is de aanstelling van een (of meerdere) ESCO(’s) voor een groep kmo’s. Dit biedt (schaal)voordelen zowel voor de kmo’s als voor de ESCO.
  • Uiteindelijk wordt overgegaan tot de ondertekening van energieprestatiecontracten tussen ESCO’s en KMO’s.

Tijdens het hele proces krijgen de deelnemende bedrijven gratis begeleiding door deskundigen, die gespecialiseerd zijn in de werking van ESCO’s.