Energieprestatiecertificaten en energie-audits

gemeenten-klimaat-epc

Energieprestatiecertificaten

Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft een score weer van het energieverbruik per oppervlakte-eenheid van het gebouw. Tegelijkertijd worden er aanbevelingen geformuleerd ter
verbetering van de energieprestatie.

In het kader van de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen moesten publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 1000 m² op 1 januari 2009 over een (EPC) beschikken. Voor gebouwen kleiner dan 1000 m² maar groter dan 500 m² is een EPC verplicht vanaf 1/1/2013 verplicht. Vanaf 1/1/2015 is een EPC ook verplicht voor gebouwen groter dan 250 m². Gemeenten of OCMW’s die woningen verkopen of verhuren, dienen ook voor deze woningen een EPC te laten opmaken.

IGEMO beschikt over energiedeskundigen met de nodige bekwaamheidsbewijzen om energieprestatiecertificaten op te maken.

Energie-audits

Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie kan worden bespaard in een gebouw. Een energieaudit onderwerpt zowel de gebouwschil als de technische installaties aan een gedetailleerd onderzoek. Er worden ook beelden gemaakt met een thermografische camera. Op basis van de facturen en de aanwezige installaties maakt IGEMO een analyse van het huidige energieverbruik.

Het resultaat is een auditrapport met een opsomming van maatregelen die kunnen getroffen worden op vlak
van gebouwconcept, isolatie, ventilatie, verlichting, verwarming, gebruikersgedrag …

Afhankelijk van het doel van de audit (advies bij bestaand gebouw of herbouw/verbouwing) zullen bepaalde aspecten uit het rapport meer of minder uitgediept worden.