Premies en subsidies

Tientallen premies kunnen je helpen om je woonkosten te verlagen.

Voor eigenaars – (toekomstige) bewoners

Hieronder vind je enkele mogelijke tegemoetkomingen voor het verbeteren of renoveren van een woning. Een aantal premies zijn inkomensgebonden. Voor een volledig overzicht per gemeente neem je best contact met de Woonwinkel.

Belastingvermindering

Voor inkomstenjaar 2015 (= aanslagjaar 2016) komt 30 % van de uitgaven voor dakisolatie in aanmerking voor belastingvermindering met een max. van 3050 euro per jaar per woning. De woning moet al minstens 5 jaar in gebruik zijn bij de start van de werken. De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. R-waarde minstens 2,5 m²k/W. OPGELET! Sinds inkomstenjaar 2013 is er geen belastingkrediet meer van toepassing. De aanvraagprocedure staat op www.energiesparen.be.

Vlaamse renovatiepremie

Vanaf 1 december 2015 kan je opnieuw de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. De premie wordt opgesplitst in twee delen, met één tot maximum twee jaar tijd tussen beide aanvragen.

Er zijn vier categorieën van werken die in aanmerking komen:

 • muren, vloeren en trappen;
 • het dak;
 • ramen en deuren;
 • elektriciteit, badkamer en verwarming.

Je krijgt 20 % terug (of 30 % voor lagere inkomens en bij verhuur aan een sociaal verhuurkantoor). De inkomensgrenzen blijven behouden:

 • 41 440 euro als alleenstaande;
 • 59 200 euro als alleenstaande met een persoon ten laste en koppels (te verhogen met 3 320 euro per bijkomende persoon ten laste).

Verhuur je de woning aan een sociaal verhuurkantoor? Dan geldt er geen inkomensgrens.
 
De totale premie is maximaal 10 000 euro, maar er zijn per categorie minimale en maximale grenzen. De facturen mogen ook niet ouder zijn dan 2 jaar en het inkomen van 2 jaar geleden moet aan de inkomensgrenzen voldoen.

Vlaamse verbeteringspremie

Heb je minder dan 10 000 euro verbouwkosten? Is je enige woning ouder dan 20 jaar en heb je een beperkt inkomen? Met de verbeteringspremie krijg je mogelijk de helft van je kosten terug.

Premies voor energiebesparende investeringen

De netwerkbeheerder Eandis kent premies toe voor een brede waaier aan energiebesparende investeringen. Via Eandis kan je een overzicht bekomen van de premies die je kan aanvragen.

Gemeentelijke premies

Ook gemeenten kennen premies toe, o.a. voor recuperatie van hemelwater, installatie van zonneboiler, warmtepomp, aanleg van groendaken … Je informeert best bij de Woonwinkel voor deze  specifieke premies.

Voor verhuurders

Ook verhuurders kunnen premies krijgen:

 • fiscale voordelen;
 • Premies via Eandis
 • Renovatie- en verbeterpremie bij verhuur aan een sociaal verhuurkantoor
 • Energiebesparende maatregelen

Voor huurders

Voor senioren

 • Aanpassingspremie voor 65plussers bij toegankelijkheidswerken (premie van de Vlaamse Overheid)

Meer info?

Neem gerust contact op met de Woonwinkel. We geven je graag informatie en hebben ook heel wat aanvraagformulieren klaarliggen. Hier alvast enkele interessante websites: www.energiesparen.be
www.premiezoeker.be
www.wonenvlaanderen.be
www.belgium.be/nl/huisvesting

Contact

Woonwinkel
015 28 60 28
woonwinkel@igemo.be
Openingsuren en adressen