Leegstand

wonen-leegstand

De gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver slaan de handen in elkaar om leegstand aan te pakken. Ze werken samen in de intergemeentelijke vereniging ‘Wonen Langs Dijle en Nete’ voor de opmaak, opbouw, beheer en opvolging van het leegstandsregister.

Wat is leegstand?

Een woning die langer dan 12 aaneensluitende maanden niet bewoond is of een gebouw waarvan de totale oppervlakte voor minstens 50 % niet gebruikt wordt volgens de functie van het gebouw.

Nadelen leegstand

  • Langdurig leegstaande woningen zorgen voor verloedering van de omgeving.
  • Je verliest als eigenaar huurgelden.
  • Leegstand zorgt voor een waardevermindering van je woning.
  • Je betaalt een belasting als de woning of het gebouw lang leegstaat.

Leegstand oplossen

Hou rekening met onderstaande puntjes en verhinder als eigenaar dat je met je woning in het leegstandsregister wordt opgenomen. Eenmaal opgenomen in het register kan je je ook uit het register laten schrappen door onderstaande toe te passen.

  • De woning of het gebouw zelf terug gebruiken: je kan hiervoor rekenen op advies, bemiddeling en eventueel subsidies om de woning terug bewoonbaar te maken.
  • Verhuren: je kan verhuren, privé of verhuren zonder zorgen (via een SVK).
  • Verkopen: let op!  Een woning die lang leeg staat, kan aanzienlijk in waarde verminderen.

Neem contact op met de Woonwinkel voor meer informatie.

Opname in het leegstandsregister

Als de woning of het gebouw langer dan een jaar leegstaat, neemt IGEMO dit pand op in het leegstandsregister. De gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver zullen 12 maanden na opname in het leegstandsregister belasting heffen op een leegstaande woning of gebouw. Deze leegstandsbelasting bedraagt het eerste jaar 1 000 of 2 000 euro en wordt daarna jaarlijks verhoogd.

Vrijstellingen of schrappingen

Je kan soms een vrijstelling van leegstandsbelasting krijgen, bijvoorbeeld bij een verbouwing, een aankoop van een leegstaand pand, een verblijf in een ouderenvoorziening … De woning of het gebouw kan uit het leegstandsregister worden geschrapt wanneer je als eigenaar bewijst dat de woning of het gebouw 6 maanden opnieuw bewoond is, het gebouwvoor meer dan de helft wordt gebruikt of de woning afgebroken wordt met een geldige stedenbouwkundige vergunning zonder verplichting van wederopbouw.

Formulieren

Het gemeentelijk reglement, het decreet grond- en pandenbeleid, het besluit van de Vlaamse Regering en het Kamerdecreet betreffende leegstand kan je via deze link raadplegen. Er zijn eveneens enkele aanvraagformulieren beschikbaar die je kunnen helpen bij je leegstandsdossier. Indien je extra uitleg wenst wanneer je welk  aanvraagformulier moet bezorgen, contacteer ons voor meer informatie.

Contact

Dienst leegstand
bereikbaar van dinsdag tot vrijdag van 9u tot 12u
leegstand@igemo.be

Els Leemans
Contactpersoon voor Bonheiden, Duffel en Putte
015 28 50 56

Sandra Smets
Contactpersoon voor Berlaar en Sint-Katelijne-Waver
015 28 50 54