Aanpasbaar wonen

wonen-aanpasbaarwonen
Aanpasbare woning

Ga je bouwen of verbouwen? Hou dan niet enkel rekening met je huidige situatie, maar denk ook al aan later. Zorg dat je woning kan meegroeien met je levensfase: met of zonder kinderen, mobiel of minder mobiel, …

Geraakt een kinderwagen of rolstoel gemakkelijk naar binnen? Is een kamer op te splitsen of omvormbaar naar een andere behoefte? Ben je minder mobiel, maar blijf je graag in je woning wonen? Je kan misschien een traplift of andere hulpmiddelen installeren of hoogteveschillen wegwerken. Pak het slim aan vóór de bouw/verbouwing: flexibel en aanpasbaar op termijn. Een woning die je gemakkelijk kan aanpassen, bespaart je later kosten én zorgt ervoor dat je huis meer waard is.

Deze controlelijst biedt alvast een overzicht van aandachtspunten.

Aangepaste woning
Is je huidige woning niet meer aangepast aan je (gewijzigde) situatie? Ben je minder mobiel geworden of heb je een handicap? Er bestaan heel wat mogelijkheden om je woning eenvoudig en goedkoop aan te passen. Als het duurder is, kan je hiervoor ook subsidies krijgen. Een technisch adviseur geeft gratis advies over de mogelijkheden en de premies. De adviseur geeft ook een overzicht van instanties die de aanpassingen (helpen) uitvoeren.

Zowel Toegankelijkheidsbureau vzw(Hasselt-Kermt) als Landelijke Thuiszorg-woningaanpassing vzw (Leuven-Wijgmaal) geven persoonlijk advies bij woningaanpassingen. Informeer ook bij je mutualiteit wat de mogelijkheden zijn.

Aanpassingspremie

De Vlaamse overheid voorziet een aanpassingspremie voor 65-plussers die hun woning toegankelijker willen maken. Je kan 600 tot 1250 euro terugkrijgen van de kosten voor toegankelijkheidswerkzaamheden zoals een aanpassing van een badkamer of toilet, een traplift, niveauverschillen tussen vloeren, enzovoort. Er zijn wel voorwaarden naar persoonlijk en kadastraal inkomen.

Ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

De noden van personen met een handicap op het vlak van wonen en opvang zijn heel uiteenlopend. Via het VAPH krijg je een overzicht van de mogelijke woon-, begeleidings- en opvangsvormen.

Meer info

Geraak je er niet wijs uit? Neem dan gerust contact op met de Woonwinkel. We geven je graag informatie en hebben ook heel wat aanvraagformulieren klaarliggen.

Contact

Woonwinkel
015 28 60 28
woonwinkel@igemo.be
Openingsuren en adressen