Cultureel erfgoed

Erfgoedcafés

In Bornem, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek vonden in 2019 verschillende erfgoedcafés plaats. Het concept? Brainstormen over cultuur en erfgoed tussen pot en pint. 

Sprekend erfgoed: zeg het met een oude postkaart

Tot eind januari 2020 vind je bij handelaars in de deelnemende gemeenten verschillende oude postkaarten terug. Deze bevragen de brede bevolking naar hun cultureel erfgoed. Welke tradities, verhalen en erfgoed typeren jouw gemeente? Welk stukje verleden moet er bewaard worden voor de toekomst? 

Je kan ook online je mening geven:
Bornem
Puurs-Sint-Amands
Willebroek
Sint-Katelijne-Waver

De erfgoedcafés en postkaartcampagne zijn een participatieve voorbereiding voor de oprichting van een culturele erfgoedcel in onze regio. 

Culturele erfgoedcel

In opdracht van de gemeenten startte IGEMO dit jaar met de voorbereidingen om een culturele erfgoedcel op te richten. Deze zal aansluiten bij de reeds bestaande ondersteuning die de IOED (kort voor Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst) biedt. Waar de IOED zich richt op onroerend erfgoed (gebouwen, landschappen en archeologie), focust de culturele erfgoedcel vooral op roerend en immaterieel erfgoed. De voorbereidingen tot een culturele erfgoedcel focussen zich vooral op participatie met erfgoedverenigingen, musea en de brede bevolking.

Om de oprichting van een culturele erfgoedcel voor te bereiden, werd gepolst naar de noden, wensen, visies en ambities van de talrijke erfgoedverenigingen binnen de gemeente. Participatie vormt bij de voorbereidingen het belangrijkste onderwerp. En waar kan je beter participeren dan op café?

Deelnemende gemeenten

Contact

Sebastiaan Goovaerts
Projectmedewerker
sebastiaan.goovaerts@igemo.be
015 79 82 12