iSave

iSave

 

 

Doel van het iSave project

De doelstelling van het iSave project is om kmo’s te begeleiden die energie willen besparen via een samenwerking met een ESCO.

iSave is een initiatief van IGEMO, Factor4 en UNIZO provincie Antwerpen, met steun van het Agentschap Ondernemen.

Bekijk hier het filmpje over ESCO

partners

Wat doet een ESCO?

ESCO staat voor Energy Service Company, met andere woorden een bedrijf dat energiediensten levert. De essentie van een samenwerking met een ESCO-bedrijf is eenvoudig: het ESCO-bedrijf voert een energieproject uit in je bedrijf en financiert die investering eventueel ook zelf (of laat ze financieren door een bank …). Door het project daalt je energieverbruik en daardoor ook je energiefactuur.

De ESCO garandeert de energiebesparing en met de vrijgekomen middelen kan je de ESCO vergoeden. Na het project geniet je verder van een lagere energiefactuur. De afspraken tussen de verschillende partijen worden vastgelegd in een energieprestatiecontract, waarin ook wordt vastgelegd wat de te realiseren besparing zal zijn.

Bekijk hier het filmpje over ESCO

Verloop van het iSave project

  • Bij de geïnteresseerde kmo’s wordt gratis een eerste haalbaarheidstoets uitgevoerd om na te gaan of er effectief mogelijkheden zijn om een ESCO-werking op te starten. Een gespecialiseerd studiebureau zal deze haalbaarheidstoets uitvoeren.
  • De kmo’s die in aanmerking komen voor de opstart van een ESCO-werking, worden verder begeleid. Indien er in jouw bedrijf geen mogelijkheden zijn om een ESCO-werking op te starten, krijg je wel een aantal concrete tips om energie te besparen.
  • De volgende stap is de aanstelling van een (of meerdere) ESCO(’s) voor een groep kmo’s. Dit biedt (schaal)voordelen zowel voor de kmo’s als voor de ESCO.
  • Uiteindelijk wordt overgegaan tot de ondertekening van energieprestatiecontracten tussen ESCO’s en KMO’s.

Tijdens het hele proces krijgen de deelnemende bedrijven gratis begeleiding door deskundigen, die gespecialiseerd zijn in de werking van ESCO’s.